dilluns, 14 d’octubre del 2013

RECUPEREN L’OBRA DE JOAN VILATOBÀ, PRIMER CATALÀ QUE ES VA DEDICAR A LA FOTOGRAFIA PROFESSIONALMENT


Vilatobá va ser en 1903 el primer català que es va dedicar professionalment a la fotografia. L’exposició "Joan Vilatobà, pioner del pictorialismo" redescobrix el poètic formalisme de l’artista, amb 48 peces que no s’exhibien des de fa un segle.

L’obra de Joan Vilatobà (1878-1954) va romandre quasi oblidada durant dècades. L’exposició Joan Vilatobà, pioner del pictorialisme exhibix ara 48 peces que havien romàs fora de la vista del públic des de fa cent anys. La mostra, que se celebra en la galeria A34 de Barcelona, també posa a la venda les peces, còpies úniques i originals, entre 2.500 i 15.000 euros.
Vilatobà Va nàixer a Sabadell en una família de l’alta burgesia. Va obrir un estudi en la seua ciutat natal en 1891, després d’un viatge per Europa en el que va aprendre tècniques fotogràfiques i de revelat. Vilatobà treballava en grans formats i amb una tècnica de revelat molt complexa. 

En les fotos de Vilatobà abunden figures femenines classicistes, paisatges d’atmosfera onírica i retrats on l’ambient i la melancolia són més importants que el realisme. Vilatobà treballava amb còpies de grans dimensions i elegia la tècnica d’impressió al carboni, que consistia a submergir el paper en una solució col·loïdal de dicromato de potassi per a obtindre la seua sensibilització a la llum, amb la qual cosa les còpies tenien uns tons foscos i setinats de gran duració. L’exposició inclou algunes de les fotografies més antigues realitzades per l’artista en 1903, entre les que es troben els revelats originals que van obtindre la medalla d’or i diverses mencions d’honor en el Concurs fotogràfic de la Il·lustració Catalana d’eixe mateix any o el celebrat a Bilbao en 1905. Algunes d’elles conserven els emmarcats originals realitzats pel fotògraf i és la primera vegada que s’establix una datació precisa de les obres i s’edita un catàleg rigorós sobre el treball de Vilatobà.

Joan Vilatobà va ser molt reconegut en la seua època i va mantindre relacions d’amistat amb artistes com Joaquín Sorolla, Benlliure, Santiago Rusiñol i músics com Andrés Segòvia o Granados. En 1904 el rei Alfons XIII va comprar obres de Vilatobà i li va encarregar un retrat oficial i el de la seua promesa, Victòria de Battemberg. En 1919 va exposar a Madrid, en el Cercle de Belles Arts, i es va consolidar com un dels fotògrafs més destacats del país. En 1931 Vilatobà va deixar la fotografia per a dedicar-se a la docència. Va ensenyar dibuix en l’Escola Industrial d’Arts i Oficis de Sabadell i va exercir la pintura. Va morir a Sabadell oblidat com a artista. A pesar que va ser redescobert en la dècada dels huitanta, l’obra d’este pioner continua sent poc coneguda. Des de fa pocs anys està present en les col·leccions permanents del MNAC i el Museu d’Art de Sabadell, que té un important fons de fotografies originals depositat pels hereus de Vilatobà, els que també han deixat la custòdia de tots els negatius de l’arxiu, quasi dos mil plaques de vidre, a l’Arxiu Històric de Sabadell.

Veure més en: http://www.20minutos.es/noticia/1941831/0/joan/vilatoba/pionero-foto-cataluna/#xtor=AD-15&xts=467263

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada