dimarts, 15 d’octubre del 2013

PARIS HOMENATJA AL FOTÒGRAF ERWIN BLUMENFELD



El fotògraf de Vogue i Harper's Bazaar Erwin Blumenfeld (1897-1969) rep l’homenatge del museu parisenc del "Jeu de Paume" en una exposició que recorre la carrera de l’artista a través de fotografies, dibuixos i fotomuntatges.

La mostra exhibix a més de les imatges més conegudes del cèlebre fotògraf nord-americà d’origen alemany altres projectes experimentals de fotografia, dibuix, collage o fotomuntatge en què va treballar durant tota la seua vida i que van quedar en l’ombra per la seua carrera com a retratista de moda i publicitat.

Erwin Blumenfeld va emigrar als Estats Units on es va convertir en un dels fotògrafs de moda més importants i millor pagats realitzant treballs per a Vogue. El recorregut de l’exposició comença amb una mostra de dibuixos i muntatges que l’artista va realitzar sobretot entre 1916 i 1933 mesclant aquarel·la, tinta xinesa o llapis en collages plens de color i confusió. El nu també va ser una part important de la seua producció que protagonitza una secció d’esta mostra amb imatges que van dels nus més clàssics, als més avantguardistes. Després d’un breu espai en què s’exhibixen fotografies relacionades amb l’arquitectura i el paisatge urbà, es dóna pas a una sèrie de sis imatges reunides davall el títol de "El dictador", una successió de retrats de Hitler recompostos i superposats davall tot tipus de manipulacions que eviten mostrar el rostre de l’home i que aconseguix fer el retrat de l’horror. Este treball que beu directament de les fonts de les avantguardes fotogràfiques està a més íntimament lligat a la biografia del fotògraf, ja que va tractar de desertar dels servicis alemanys durant la I Guerra Mundial i vint anys més tard va ser internat com a jueu en els camps de Montbard, Loriol, Li Vernet, Cactus i Agen. Després d’esta experiència terrible va aconseguir arribar a Estats Units, un autèntic paradís per a Blumenfeld, on va conéixer la fama gràcies a la seua professió.

Erwin Blumenfeld (26 de gener de 1897 - 4 de juliol de 1969)
Va nàixer a Berlín i va aprendre fotografia d’una manera autodidacta, al sorgir el moviment Dadà es va unir al mateix junt amb Georg Grosz. A l’acabar la primera guerra mundial es va traslladar a Holanda i va adoptar el pseudònim de Jan Bloomfield, junt amb Grosz i Paul Citroën va fundar la «Central Dadà d’Amsterdam». Els seus treballs fotogràfics consistien en material contra els nazis i fotomuntatges dotats de caràcter experimental, per al que emprava solarizaciones, combinacions de negatius, escenificacions i altres procediments que situaven la seua obra en el moviment surrealista.
En 1936 es va traslladar a París on comença a col·laborar amb Verve, Vogue i Harper's Bazaar. En 1940 és internat en un camp de concentració però va aconseguir evadir-se cap a Estats Units amb la seua família, nacionalitzant-se allí a l’acabar la segona guerra mundial. En este país continua amb les seues col·laboracions en les revistes incorporant-se a Cosmopolitan, Look i Popular photography, aconseguint gran prestigi en el món de la fotografia de moda en què aplicava l’experimentalisme propi del surrealisme.
En els anys cinquanta va abandonar la fotografia.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada