dilluns, 28 d’octubre del 2013

El Museu Picasso incorpora 163 fotografies donades per David Douglas Duncan


font: lainformacion.com

El fotoperiodista nord-americà David Douglas Duncan ha donat al Museu Picasso de Barcelona un conjunt de 163 fotografies relacionades amb el seu amic el pintor Pablo Picasso i el seu entorn, seleccionades pel propi autor.
Una primera selecció d’este conjunt, un total de 64 imatges, integren l’exposició "La donació de David Douglas Duncan", que podrà veure’s en el museu fins al 12 de gener de 2014, en les sales d’exposicions temporals.
El director del museu, Bernardo Laniado-Romero, ha explicat que les imatges són "un bon exemple de l’estreta relació que van mantindre el fotògraf i l’artista, i mostren, d’una banda, escenes quotidianes de Picasso amb la seua família, en especial amb Jacqueline, la seua última esposa, i per un altre constituïxen un testimoni excepcional per a documentar els processos creatius i de treball de l’artista".

 A partir de les paraules del mateix Douglas Duncan -"sóc un testimoni silenciós d’aquell món"-, Laniado-Romero ha comentat que eixes fotos permeten "trobar claus, rastres xicotets i no tan xicotets de l’obra picassiana". Un segon grup de la donació, fins a completar les 163 fotografies, s’exhibiran a Barcelona a la tardor de 2014, i les instantànies es completaran en l’exposició amb les pintures retratades en les mateixes fotos. Encara que la donació inicial estava composta per 161 instantànies, Douglas Duncan ha arribat a Barcelona, acompanyat per la seua dona, Sheila Duncan, amb dos fotografies més, "dos magnífics retrats de Picasso a color de gran format, en una mostra més de la seua generositat", ha subratllat el director.


En relació a les fotografies donades que es presenten en el museu barceloní, Duncan ha explicat la casualitat que li va portar a la residència de Picasso en el sud de França, La Californie, on va aterrar amb el seu cotxe en una parada de viatge des de Roma cap a Marroc. Quan va cridar per telèfon a La Californie, li va atendre Jacqueline, i Picasso va ordenar que vinguera immediatament. El nexe d’unió entre ambdós havia sigut un amic comú, Robert Capa. "La primera foto que vaig fer va ser en la primera planta, després que Jacqueline m’acompanyara fins al lavabo, i allí em va rebre Picasso en pilotes en la banyera. Era com un xiquet, totalment ingenu, banyant-se feliç en la banyera", relata el fotògraf. Segons l’opinió de Duncan, la selecció de fotografies que ha donat al Museu Picasso constituïx el gros de les millors fotografies que va realitzar de l’artista, que corresponen al que considera el "millor període" en la vida de Picasso.

 El període inicial de la seua relació d’amistat, el comprés entre els anys 1956 i 1957, suposa, segons Duncan, un clar exemple de la força vital de l’artista, que gaudia en companyia dels seus fills i del que recorda, emocionat, els increïbles sopars en la cuina de Picasso. Encara que són diversos els fotògrafs que van retratar Picasso, l’amistat i sintonia de Duncan amb l’artista malagueny va donar com resultat la captació de xicotets espais de la vida de Picasso amb Jacqueline i el seguiment dels seus processos artístics, imprescindibles per a entendre la seua obra. Duncan va donar el seu arxiu personal en 1996 al Harry Ransom Center, de la Universitat de Texas, que custòdia també els seus negatius i des d’on s’han realitzat les còpies digitals donades, que ha imprés el laboratori fotogràfic Central Dupon Images de París. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada